Observaties

image
Vertrekken in gezelschap van de maan

1) Van de Via de la Plata naar de Camino Francés is van out of comfortzone naar into comfortzone. Moederziel alleen starten in het donker heeft iets spooky’s. Onder slechts het licht van de maan loop je over lege landwegen, speurend naar schaarse markeringen, opgeschrikt door het geblaf van een hond. Of: in colonne loop je over goedgemarkeerde wegen, slechts de dansende lichtjes vóór je volgend, onder het luide geklets van een groepje Spanjaarden of Italianen achter je, wetend dat tientallen op dat moment hetzelfde doen. Aankomen in een dorp op de Via de la Plata betekent dat iedereen je groet en dat je weet dat het hele dorp er spoedig van op de hoogte is dat er een ‘chica rubia’ in het dorp is. Het betekent dat al het sociale verkeer in het Spaans moet plaatsvinden en louter met de lokale bevolking. Of: aankomen in een dorp betekent dat je onderdeel bent van een dagelijkse invasie waar de lokale bevolking allang zijn schouders over ophaalt. Je gaat op in een anonieme massa en het sociale verkeer verdeelt zich: Spaanssprekenden bij elkaar, de andere groep heeft Engels als voertaal. Ik ben blij dat ik beide heb meegemaakt: binnen én buiten mijn comfortzone.

2) Als je met zoveel mensen tegelijk reist, werk je met allerlei regels. Rugzak niet op het bed (in verband met bedwantsen), schoenen daar en daar opbergen, wandelstokken daar en daar. Overal hangen briefjes: water is schaars, ruim de keuken op, niet opstaan vóór kwart voor zes…
image

3) Je bent nooit alleen zolang je niet van het gebaande pad af gaat. Overal, overal zijn andere pelgrims. Ik mis de stilte tijdens het lopen. Het mijmeren, alleen met jezelf.
image

4) Alles is schaars. Tot het wc-papier aan toe.
image

5) Ik ben de enige die nog in het gras zit en eet uit de tas. De rest draagt alleen een half litertje water en leeft onderweg op koffie en bocadillos.
image

6) Ik kan dit allemaal best waarderen als ik af en toe een nachtje in een hotel mag.
image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: